Čína – před odjezdem

Před odjezdem …
Byl jsem s Michalem (byvaly spoluzak, spolupachatel na spouste ackci a pritel/kamarad) v hospode a bavili jsme se o vsem moznem a on mezi reci zminil svoji cestu do Ciny, kterou planuje v Breznu na pozvani sveho kolegy a kamarada Jardy, ktery je v Cine pracovne a je tedy mozne u nej par dni byt a ziskat i jednodussi pozvani. Myslenka se mi velmi zalibila a temer okamzite jsem se zeptal, jestli bych se mohl pridat, protoze ve dvou se to precijenom lepe tahne 🙂 Slovo dalo slovo a tak jsme zacli vybavovat vsechno papirovani, ktere do Ciny treba.

Nebudu se prilis rozepisovat o tom, co je vsechno nutne pro cestu do ciny, protoze aktualni informace jsou na strankach Cinske ambasady a maji to tam pomerne hezky popsane. Vicemene jde o to mit pozvani z Ciny, kompletni itirenar cesty, zajistene ubytovani s rezervacemi, potvrzeni od zamestnavatele, ze vas pousti a doklad o dostatku penez na ucte. K tomu vsemu ctyrstrankovou zadost, ktera se da stahnout v pdf a zakoupene letenky do a z Ciny.

Letenka do Ciny se da sehnat na vsech moznych portalech s letenkami. Sledovali jsme jejich ceny cca 2 mesice a vicemene se to pohybovalo kolem 14cti tis. za zpatecni letenku pres Moskvu. Tady male upozorneni – pokud budete cestovat pres Moskvu, tak je mozne, ze dane prestupni letiste bude vyzadovat pro prestup transitni vizum a je nutne si tuto okolnost zjistit pred odletem a toto vizum si poridit – nas se tato okolnost nastesti netykala.

Kdyz jsme to meli v Lednu vsechno pohromade, tak jsme to zabalili do dvou uhlednych balicku, ja jsem si vystal hodinovou frontu na Cinske ambasade, kde nastesti kontroluji vsechno, co jim prinesete jeste u okenka a pokud neco schazi, vrati vas zpet a nedochazi tak k nemilemu prekvapeni, ze vam vizum nedaji. U nas bylo vse v poradku a ja se s potvrzenim vydal zaplatit do CSOB poplatek za vizum. Po tydnu jsem mel pasy s vizy zpet a tak uz oficialne nic nebranilo nasi ceste.

Tedy jsme se dali do priprav na cestu.

Obstarani darku pro naseho kamarada v Cine, kteremu se nejvic styska po Ceskem rumu a tabaku do dymky, teple, funkcni pradlo a nejake lehke funkcni obleceni, aby nam nebylo bud moc teplo, nebo moc zima, naplanovani cesty a to vcetne naseho rezervovaneho ubytovani a vsech moznych spoju, rezervovani vlaku a leteckeho spoje uvnitr ciny (nastesti se da v dobe internetu vsechno obstarat online),  pripraveni tabulek s komunikaci v cinstine s prekladem do cestiny a anglictiny. U tech tabulek se zastavim. Premyslel jsem, jak nejlepe komunikovat v Cine s nekym, kdo nerozumi mne a ja jemu. Jedine smysluplne reseni, krome rukou a nohou me napadlo pouzit zalaminovane tabulky se slovy a frazemi v cinskem jazyce, abych dokazal rict, o co mi jde…a pak dalsi sadu tabulek s moznymi, standartnimi odpovedmi tak, aby se to dalo nejak universalne skladat. Az to vsechno budu mit po kupe, prilozim to k tomuto textu.

Z ruznych cestopisu jsem se dozvedel spoustu zajimavosti o Cine a jejich obyvatelych. Vicemene vim, ze kdyz budeme chtit jet autobusem a nebudeme vedet kde vystoupit diky znaceni zastavek, ktere je vetsinou v Cinskych znacich, tak je nejlepsi ukazat ridici na mape, kam jedeme a nejak rukama a nohama ho poprosit, jestli by nas nevyhodil az tam budeme…

jsem velice zvedav, co vsechno bude sedet a co jsou jen povidacky … nemuzu se dockat

 

Komentáře

komentářů

One thought on “Čína – před odjezdem

  1. Pingback: Čína | Dathen

Napsat komentář