Chorvatsko – jachta 2023 Listopad 12.11.2023

Dobrý den z lodi!

Dnešní den je plný krásných zážitků. Ráno jsme se probudili do vytopené lodě, kde bylo asi 36 stupňů. Topení nám bude rozhodně chybět. Je ale dobře zmínit, že nad sporákem je nápis, který nám zakazuje ho používat k topení na lodi. Takže právě teď, když tento blog píšu, už hoří v troubě plamen a ohříváme se 🙂 Otevřená trouba evokuje pocit opilých námořníků, že hoří oheň v krbu. Někteří z nás dokonce neváhali jít na břeh a přinést něco dřeva, aby byl výsledek úplně dokonalý. Už to začíná smrdět!

Zabalení věcí a úklid lodi po dokonale snídani, kterou jsem vlastnoručně připravil (vejce se slaninou), jsme umyli nádobí (je s podivem, že když se jede smíšená loď s holkama, tak je kolem mytí nádobí spousta keců, ale když jedeme sami, tak to prostě někdo umyje a je to) a jali se připravit loď na odjezd.

Vytáhnutí kabelů s napájením nás sice zbavilo topení, ale entuziasmus v našich žilách nás dostatečně zahřál na dnešní krásnou plavbu. Náš dnešní cíl je ostrov Žirje, kde budeme asi na boji, neb má v noci foukat a asi přijde i nějaká bouřka. Podejdeme tam na plachty. Vzhledem k velikosti lodi je dobré zmínit její poměrně slušné vybavení klasickou hlavní plachtou, která je umístěna v lazybagu (je to takové místo, kde při slunném počasí najdete kapitána, když není nikde na lodi).

Marina je opravdu malinkatá a nachází se na severu od Šibeniku za mostem. Most se musí podjet při vyjezdu lodi a by zde oprávněný strach z toho, abychom neohnuli stěžeň a tím pádem by naše cesta skončila. Dostali jsme školení od kapitána, jak se taková věc řeší. Vezmou se lana a na člunu, několik silných mužů, zatáhne za stěžeň lodi tak, aby se loď nahla na levý, případně pravý bok a tím se docílí jejího snížení proti mostu a ten se může bezpečně podjet (strašně keca, že) :))

Vyjetím na volné moře jsme zahájili plavbu. Foukalo krásných 20 uzlů, v nárazech až 25, takže nám loděčka, která váží přes 10 tun uháněla mezi 8 a 9 uzly, což je super výsledek. Převlékl jsem se do svého oblíbeného protichemického obleku, který používám výhradně na lodi. Je to opravdu protichemický oblek z gumy, který neprofoukne, je v něm báječně teplo, když prší, jsem suchý (ze začátku) a celkově je to nejlepší kup na lodi, co jsem kdy udělal. Má to drobnou nevýhodu, že mi to nikdo nevěří. Takže jsem terčem hloupých vtipů svých kolegů, námořníků, kteří nepochopí, že v tom chci být dobrovolně!

Můj protichemický oblek se osvědčil hned zahý, protože začalo brutálně pršet. Všude po lodi tekly proudy vody, vlny bouřily a všichni jsme se drželi lodi, aby nás některá z vln nesmetla mezi rozzuřené delfíny, kteří nás lemují po obou stranách lodi!

Pochopitelně ta dramatickost vznikla po posílení drobného množství alkoholu v kombinaci s léky na nevolnost 🙂

Bezpečně jsme dojeli do přístavu, resp. zátoky, kde jsme loď uvázali na lana k boji a přečkáme tak noc. V lodi se aktuálně snižuje teplota vzduchu, takže musíme přidat na plynové troubě a asi vyndáme to dřevo, protože začíná chytat.

Za chvilku se budou hrát společenské hry, takže mi přeje štěstí, ať se anarchie z minulého večera brzy vytratí a nastoupí jen mír a klid pod vedením našeho skvělého kapitána.

V programu na večer jsou důležité dva body. 1. je smuteční proslov a trýzna za zesnulého pejska Matěje, který byl v noci z 10. na 11. listopadu zakopán v noci Milanem. 2. Druhým bodem je diskuze nad umrtím několika tisíc hus v České republice pro svatomartinské bujaré oslavy, s čímž jedna polovina posádky souhlasí a druhá také. Bohužel se v okolí nenachází žádná husa, čímž se stalo, že naše oslavy budou poněkud chudší (racek je rychlejší).

Komentáře

komentářů