8.3.2015 – Hawaii 2015 – láva…láva…láva…láva

Dobry vecer z Havaje 🙂

Dneska zacnu jeste vcera 🙂 Jsou veci, ktere se udali v noci a ktere by meli byt zapsany 🙂 Tak v prvni rade jsem vcera psal, ze do kempu prijelo nekolik vozu s nimi jejich majitele a vsichni uz poradne podrouzeni alkoholem, ale co jsem nenapsal a vlastne ani do rana nevedel, neb jsem spal je fakt, ze se kolem pulnoci strhla na parkovisti nekde blizko naseho auta pomerne rozsahla bitka 🙂 Rano, kdyz prijel ranger kontrolovat stav kempu a my se s nim dali do reci, vyslo najevo, ze tam je bordel vetsi nez kdy jindy a ze uz dlouho nepamatuje tolik rozbitych veci. Dale nam sdelil, ze zadne mrtvoly nenasel, takze pokud se pri tom bitkovani nekdo zranil, nebo zemrel, tak ho asi hodili do more 🙂 Nam se nejakym zazrakem vubec nic nestalo, ani jsme o tom poradne nevedeli (tedy ja) a ani na autu neni jedine skrabnuti…proste klika jako blazen.

Po rannim hodovani jsme se sbalili a vyrazili na dnesni pout po krasach tohoto ostrova. Nutno dodat, a nevim, jestli jsem to psal, ze nase kepovaci schopnosti pozvolna dosahuji dokonalosti 😉 mame koupenou sadu horaku a skladaci plechovou skrinku, do ktere se tento horak vlozi a daji se na tom ohrivat konzervy, nebo voda v plechovem hrnku 🙂 konzerv mame dost,ale dneska se ukazalo, ze budeme muset jeste nejake prikoupit 🙂 V kazdem pripade v kempu budime pomerne rozsahlou pozornost pri pripravach svych jidel 😉 Obed vetsinou resime v nejlevnejsim stravovacim zarizeni na ostrove a tim je MC Donald.

Ale abych zbytecne neodbihal a nenudil necim tak sprostym, jako je jidlo, tak se vrhneme na dnesni zazitky 🙂

V prvni rade je ale treb rict, ze dnesk cely den prselo…ne nejak moc, ale zato vytrvale 😉 Uz baleni mokreho stanu je zazitek nad zazitky 🙂 Nic nas ale nemuze zastavit a tak nase kroky mirily k prvni zastavce a tou byla scenic route podel pobrezi, kde se poridilo nekolik fotografii pohledu na more, utesy a orchideje 🙂 Roste to tu jako plevel 😉

Navstivili jsme nekolik vodopadu, ktere jsou pobliz mesta Hilo. Mesto Hilo byl vubec zajimavy zazitek. Jeli jsme tam na trhy, kde byly porizeny nejake banany, vic tam toho nemeli 🙂 teda meli…loupanou cibuli, avokado za 4$/kus a zuby z zraloka…no trhy jak blazen…V pruvodci to vyzdvihovali az do nebe, ale nase zkusenost pravi, ze je lepsi jit vedle do kavarny patrici k hostelu backpackers, kde vari vybornou, mistni kavu z Kony.

Dale jsme pokracovali k lava tree state parku, ktery zacal prohlidkou zkamenelych stromu. Zkamenele stromy jsou dusledkem lavove cinnosti, kdy lava tece pod stromy a ikdyz stromy hori, tak z lavy se vyparuji plyny, ktere zabranuji horeni a vicemene vypali ze stromu drevene uhli 🙂 V miste prutoku lavy pak zustanou takove pahylky z puvodnich stromu. Vypada to naramne 😉 Vsude kolem je pak lava, orchideje a tak 🙂

Cestou do hlavni casti volcano parku, ktery nasledoval jsme se stavili natankovat a dat si zmrzlinu do mekace. Tankovani se ukazalo z prvu jako lehce neresitelny ukol, protoze zde maji opacny system tankovani nez u nas. Nejdriv se plati a pak to tece 🙂 Je tedy treba bud vlozit kreditku, navolit si castku a tu vycerpat, nebo jit na kasu, zaplatit nejakou castku, dotankovat a pak jit zase na kasu a vyzvednout si nevycerpane penize…no proste americani 🙂 Nakonce jsme to zvladli a mame zase plnou nadrz na dalsi zazitky 😉

Dorazili jsme do Volcano Parku, ktery je obehnan pomyslnou hranici do ktere vede brana za niz vas pusti za mirny poplatek 10$ na 7 dni. V mistnim visitors centru jsme se dovzdelali a napanovali cesty po tomto parku na dalsi 2 dny. Dneska jsme zvladli za 2.5hod ctyrhodinovou trasu, ktera zahrnuje prohlidku lavovych poli, ktera vznikla sopecnou cinnosti nekolika sopek v celem parku. Velice zajimavy je pohled na prepad lavy do more, ktera udelala prevysy a ruzne fotogenicke zakouti 🙂 Tady trosku odbocim zpet k jidlu. Pri nakupu zasob jsme nakoupili i nejake tunakove konzervy. Jeden druh tehto konzerv je v konzistenci drte a tunak je rozdrcen na kousicky. Druhy je v celku. Na tunacich se vam pokusim priblizit nase vnimani lavy, ktera se zde nachazi. Lava je proste ztuhla ve dvou formach. Jedna je v kuse, tvori pololeskle plochy tvaru kravskeho lejna a druha je tmavsi, tvori tvary podobne zblaznemu krystalu a pripomina tunakovou drt. Kdo si nedokaze podle tohoto popisu predstavit, jak to vypada, muze se sem vypravit sam 😉

Vyhlidka zacala na konci cesty, ktera byla prerusena lavou nekdy v 70 letech a od te doby je silnice zavrena. Dale podel lavovych plani tvorenych tunakovymi typy lavy az do cca 800-1200mnm. kde uz byly vlastni kratery, ktere drive chrlily lavu. Dnes jsme navstivili ty mensi z nich, zitra si dame ty velke.

Vecer jsme si dali jednu advanture cestu skrz les k aktivni sopce a to po tme jen za pomoci celovky, abychom si mohli vyfotit lavu, vyverajici z nitra krateru…tato krasne, rude osvetluje cele okoli.

Nyni jsme jiz ve stanu, na ktery padaji kapky deste a romanticky se k sobe tulime. Venku je 13 stupnu(mozna), dle pana ve visitor centru bychom meli slyset nejake praskani z vulkanu, protoze jsme od nej vzdaleni pouhy kilometr a je pravda, ze pred malou chvilkou tu neco dost bourilo a neznelo to uplne jako bourka…tak mozna, ze nas tady zasahne nejaky kus zhnouciho kamene…:)

To je dnes z krasneho Havajskeho ostrova Hawaii vse. Prejeme prijemny zacatek jara v CR a vse nejlepsi k MDZ vsem Z 🙂

Aloha

Komentáře

komentářů

Napsat komentář