23.11.2015 – Poslední den v Římě

Dobry vecer z Rima! Uz bych to tedy ted radeji psal bez vykricniku, protoze me Rim ponekud … no rekneme irituje. Zacnu asi tim, co me aktualne nejvic stve a pak prejdu k tomu, co se delo vcera a dnes 🙂

Takze Rim je krasne, historicke mesto, kde nejsou ZADNE zachody, ZADNA voda, ZADNE sezeni, pokud na neco cekate, nebo si chcete odpocinout, ZADNE informace, pokud to neni nejaky komercni zajem a ZADNI prijemni lide, pokud z toho neco nekapne!

Proste je to tu demokracie v praxi…zlaty komunisti, rekla by babicka 😉

Ale ted trosku vazneji 🙂

Den zacal tipicky. Probuzenim po lehkem alkoholovem zazitku z prozite noci. Kdy jsme se vcera vecer vypravili na nocni fontanu di trevi, abychom obdivovali jeji krasy i v osvetleni. Ano, byla to opravdu krasa umocnena litrem a pul vina, jenz bylo zakoupeno v coopu. Vydali jsme se tam cestou, necestou do kopce a z kopce, pesky. Po 15km vcerejsich pamatek to nebylo uplne snadne, ale to vino nam pomohlo. Nekteri z nas vino pit nemuzou, je to z predem dohodnutych pravidel, kdy se jeden vzdy obetuje, aby dokazal strizliv navigovat a ostatni dva se mohli v klidu opit. Dnes i na pristi dny si to vylosovala Anicka, novy to clen nasi groupy. Los byl trosku nefer, jelikoz jeji strizlivost byla podminena jeji ucasti.

Fontana je opravdu zazitek! osvetlena je jeste mnohem hezci jez ve dne a tech lidi tam! My cestovatele jsme si vybrali misto dole u fontany, kde jsme zakotvili a zacali popijet vino z plastovych obalu dovezenych z cech s napisem „dobra voda“. Sice bylo z okolnich oci poznat lehke podezreni, protoze voda byla jemne zakalena do zlata…ale to nas v popijeni nemohlo rozhodit!

Postupne se pred fontanou vystridalo cca 40 lidi. Ruzne se fotili, hazeli do fontany penize, ktere jim meli prinest stesti do dalsich dni (nerikam, ze jsme neudelali to same – obetoval jsem euro za dnesni pocasi – ktere stejne nakonec vyslo jen dopoledne a odpoledne proprselo – asi malo). Kdyz se nam zadecky dostatecne ochladily o kamenne sezeni a hlavne doslo vino, rozhodli jsme se vratit zpatky na hotel a dat si cestou kebab. Je to tu na kazdem rohu a moc dobre!

Cesta zpatky probihala dobre, trosku nas trapila orientace v obecnem prostoru. Dorazili jsme vsak diky Anicce v poradku a ma nase diky za zachranu nasich mrkych zivotu.

Spanek nas vsak vylecil a ranni budik na 7 dostatecne probudil, abychom vyrazili na dalsi pout po dnesnich pamatkach. Tesili jsme se od rana, ze vzhledem ke vcerejsi, promeskane, slavnosti jezise ji zazijeme dnes ve Vatikanu a uvidime v akci nejaky ten teroristicky utok, ale zklamu Vas predem…nic takoveho se nekonalo. Bohuzel to byla jen nudna prochazka po pamatkach Vatikanu, obdivovani naprosto neuveritelne sbirky del, nastennych maleb, tapiserii na stenach, soch a drobnych predmetu z doby minule. Cele muzeum jsme prosli za cca hodinu a bylo uzasne, ze jsme meli predem rezervovane listky na skupinu, protoze jsme s prehledem nam vlastnim predbehli v tu dobu jiz cekajici cca stovku lidi ve fronte na listky. Za cca 10min jsme byli uvnitr a po security kontrole jsme uz mohli v klidu obdivovat.

Po muzeu nasledovalo svatopeterske namesti s katedralou svateho Petra, ktera je pristupna zdarma, ale z jine casti Vatikanu (z jihovychodu). Musi se odejit z muzea a obejit cely Vatikan, aby jste se dostali do fronty, ktera je na tuto aktrakci. My jsme se tam dostali pomerne brzy, takze fronta nas zdrzela jen asi na 20min. Pri vstupu bylo jeste nadherne, ale pocasi se pomerne rychle zkazilo, takze kdyz jsme katedralu opousteli, uz prselo.

Na katedrale je uzasna jeji kopule na kterou se da vylezt. Bud se da pulka toho vyjet vytahem za 8E, nebo vsechno po svych za 6E. dali jsme si to trenigove za 6E a jeste ted nas vsechny tri boli nozicky. Vystup je nekolikafazovy. Nejdriv se jde na strechu po kopuli a pak malymi schodisti nahoru uplne nejvys, co to jde. Cesta nahoru je velmi, velmi uzka, takze ji nedoporucuji nikomu, kdo ma nadvahu. Nejen, ze to neuchycha, ale ani neprojde 🙂 Nic proti takovym, tehotnym a jinym, ale fakt to nedate 🙂 Tehotni do 5 mesice to daji, ale zadychaji se 😉

Jsme nahore! cesta strasna! srdce bije, plice nestihaji! vsichni jou spoceni! nahore hodne fouka! ale ten vyhled….ten vyhled! cely Rim, jako na dlani, krasne pohledy dolu do Vatikanu a jeho zahrad, uzasny…neda se to s nicim porovnat, vrele doporucuji a ten vyslap za to opravdu stoji. Dolu se jde jinou cestou, takze se s nikym nestretnete.

Dali jsme si mekac, nejaky burger a metrem zpatky jsme si zkratili cestu do hotelu, kde jsme si vyzvedli zavazadla. Pak zase metrem na stanici vlakovych a autobusovych spoju a cekame tady na bus, ktery nam jede v 1 rano. Ted je 20:41 a je tu zima! neni tu zachod (tedy je, ale jen do 22:00 a za euro za jeden vstup), neni tu kde sedet (sedime na schodisti, odkud nas asi brzy vyhodi) neni tu co jist (vsechno se zavre v 21:00) a nevime odkud jede bus, protoze spolecnost megabus je tu „zakazana“. Zakaz je vydan z duvodu jeji nekonkureceschopnosti. Jezdi za 1E a vsichni jsou tu z toho tak rozcarovani, ze vam neposkytnou zadne informace o jejim odjezdu. Nikdo nevi (tedy vi, ale nerekne), odkud to jede, kde to stavi a vubec jsou tady vsichni sdilni.

Sedime tu se spolucestovateli z Ruska, kteri vedi uplne stejny prd jako my. Byli to zjistovat, volali na linkyu megabusu a zjistili uplne neco jineho nez my 🙂 My jsme zjitili odjezd z autobusoveho nadrazi c.2 za mostem. Videli jsme odtam odjizdet bus, nekolik lidi nam reklo, ze to je tam, vsichni tam (ze zjevnych duvodu) nam rekli, ze nic nevi…Nasi pratele z Ruska ale zjistili nadrazi c1. a maji vubec nejake protichudne informace…..takze to bude jeste velmi zajimave 🙂 ale na to si budete muset pockat do zitra. Blby je, ze tady neni internet (wifi je sice desne freeeeee, ale nic nefunguje – to je tu asi dalsi z vychytavek).

Proste me uz Italie sere 🙂 uz abychom byli v nejake civilizovane zemi, jako je treba Thajsko ;)))

toz zatim zdar a drzte nam palce, abychom ten bus nasli, stihli…a hlavne odjeli 🙂

Kuba

Komentáře

komentářů

Napsat komentář