24.11.2015 – Benatky a zatky Rim

Dobry vecer z Benatek. Tedy vlastne ne tak docela 🙂 Ted zrovna se nachazime cca 10tisic km nad nimi a pozvolna se nam vzdaluji 🙂 Ano uz jsme zapocali druhou cast nasi cesty do Thajska. Vsechny, kteri cekaji, jak to vcera dopadlo…tak dopadlo to dobre 🙂 sice nas malem zatkli, prepadli a znasilnili, ale nakonec jsme se dostali do busu, do benatek a prozili tu prekrasny den plny slunce.

Ale abych to vzal nejak poporadku 🙂

Rozloucil jsem se s Vami vcera po 1.5l vina ve stavu lezicim na jednom z Rimskych vlakovych nadrazi. Je to nadrazi, ktere sousedi s autobusakem odkud odjizdi hromada busu a jeden z nich jim to tam ponekud kazi. Je to megabus, ktery jezdi za 1E a vsichni ho nenavidi. Inu, tak se rozhodli ho bojkotovat a nikde o nem neni ani carka, nikdo o nem nic nevi a kohokoliv se zeptate, tak dela, ze to nikdy neslysel…moc prijemny pro zakaznika a moc nechapu pristup, kdy se ten, kdo si koupil neco u konkurence musi nasrat, aby si preci koupil listek u me…no tak to asi ne, ze 😉

V kazdem pripade… na vlakovem nadrazi je mistni, lokalni „free wifi“. Ona je teda free jen na 15min a to po registraci, ktera vyzaduje mit Italske cislo…takze pokud ho nemate – smolik pacholik. Jenze to by nesmel byt Kubik sikula a neprijit na to, ze v dobe, kdy se wifi polootevre k registraci se otevrou vsechny porty do internetu a krom webu internet funguje. No nebudu Vas zatezovat technickymi detaily, proste fungoval facebook, messanger atd…dostal jsem se na svoje servery a od tam mohl operovat do celeho sveta. Inu jsme kontaktoval nekolik „pratel na telefonu“ a ukazalo se, ze jsou to opravdovi pratele a pomohli 🙂 Zacla nejvetsi akce v hledani odjezdoveho mista megabusu v dejinach nadrazi tiburtina! Nekolik sikovnych rukou v Cechach zacalo z mych, kusych informaci skladat mozaiku naseho ranniho odjezdu. Cinili se predevsim dva z nich. Nechteli byt jmenovani, tazke to neudelam, ale dekuji oboum za jejich cas a trpelivost. Nakonec to dokazala nejlip kamarada, pravnicka, nejmenovana skvela holka 😉 Poslala prestny postup, ktery nasla na netu i s obrazky mista, kam autobus prijede. Bylo to stizeno tim, ze ve 00:00 se nadrazi zavira a odjezd v 1:00 je tedy umisten upne mimo autobusove nadrazi. Fotka napovedela a bylo jasne, ze je to jedno ze stani pred autobusakem.

Kdyby to nekdo cirou nahodou hledal – na vlakovem nadrazi se sjede na uroven 0 na severnim konci (jsou zde eskalatory). Vlevo je autousove nadrazi pro mistni busy a primo naproti tem eskalatorum je proskleny vylez ven z nadrazi a nekolik sloupu na kterych stoji dalnice. Mezi temi sloupy stoji taxikari. Prejde se porad rovne mezi sloupy (mimochodem je to bajecne misto na curani) a da se mirne doprava…tam zacina autobusak. Jeho hlavni cast je dale vlevo. Megabus ale stoji do 00:00 na 8 platforme tohohle leveho autobusaku, nebo po 00:00 na jednom ze stani jeste prednim. Pokud clovek stoji u vylezu z nadrazi…diva se smerem pres sloupy na nadrazi, tak to nejde minout 🙂 Megabus je pomalovany jako obrazek a prijede cca 15 mint pred jednou hodinou.

Ale ted jeste k nekolika zazitkum na nadrazi.

Inu lezelo se zde dobre, schody ze dreva, dalo by se rict, ze snad i hraly 😉 Ve vedlejsi ha\ je piano a porad tam na nej nekdo preludoval…at uz bezdomovci, ktere vyhazovala policie, nebo nekdo z mistnich cekatelu. Jak sel cas, tak nas postupne navstivila hlidka policie, ktera nas nasmerovala na levou cast schodiste – aby mohlo prochazet co nejvic lidi (prosla za tu dobu, co jsme zde byli (8hodin) jedna slecna).

No Vam to budu zdlouhave licit, proste…dobra vec se podarizla a odjeli jsme do vytouzenych benatek.

V autobuse krasne topili, wifi fungovala, ale jedine, na co bylo pomysleni byl spanek…nespalo se tam sice moc valne, ale nejak se to dalo. Rano v 9 uz jsme byli na prahu benatek a jeste ponekud rozespali zacali hledat, jak vymenit nami zakoupene celodenni jizdenky na papire s carovym kodem za realne jizdenky s neomezenou platnosti. Tyto jizdenky jsme si naklikali i se zpatecni cestou na letiste. Nedame uz za kolik to bylo, ale slo to 🙂 V cene bylo celodenni jezdeni mistnimi lodickami (tedy lodickovym MHD) a pak nejake ty cesty busem. K tomu jeste prihodili pro kazdeho 2 navstevy WC, ktere je tu za 1.5E/navstevu – normalne.

Asi nemusim nejak blize popisovat, co jsou to benatky, ale jelikoz me tam par veci prekvapilo, tak to malounko nacnu 🙂

Tak predne jsem nevedel, ze ty prave benatky jsou ostrov mimo hlavni mesto propojeny spoustou kanalu na kterych jezdi castecne lodni MHD a castecne gondoly pohanene lidskou silou…ty jezdi na vyzadani – nevim za kolik a vetsinou po tech malych kanalech uvnitr ostrova. Stredem ostrova vede hlavni kanal – reka po ktere jezdi zminene MHD ve fotme lodicek. Lodicky jezdi zastavkove, obema smery a nektere trasy vedou skrz mesto, nektere kolem ostrova, nektere to kombinuji…zalezi, co si clovek vybere. Ostrov neni nijak velky. Da se projit za den s prstem v nose a to i s pruzkumem ruznych ulicek a zakouti – to cekalo i nas … kdyz si clovek drzi priblizne smer, tak se vetsinou nemuze ztratit…muze pochopitelne narazit na „slepou“, ktera konci ve vode…

Kdyz jsme zde byli, na namesti svateho Marka byla slouzena bohosluzba za jedinou Italku zemrelou pri te prestrelce ve Francii. Nepamatuji si jeji jmeno, ale akce to byla vyrazna. Stovky lidi tam prodilo, policie uzavrela tri bloky benatek a dovnitr poustela po kontrole pasu. Co bylo zvlastni byl fakt, ze my jsme prijeli nejak z druhe strany, prosli kolem hloucky policistu (na zadech bagly se sbalenymi vecmi) a najednou byli na namesti a vubec netusili, co se deje. Ze vsech smeru stalo ohraniceni, cekali se fronty desitky minut, lidi prochazeli bezpecnostnimi ramy…a my jsme tam stali uprostred namesti a netusili, proc to ti lidi delaji, kdyz se to da obejit a prijit bez fronty/bez kontroly. Inu asi nejake bezpecnostni issue 🙂 V kazdem pripade pro nas celkem nezajimava akce, ktera zablokovala pamatku…nu, otocili jsme se na podpadku a sli si dat neco k jidlu….Pak jsme se vratili a to uz bylo po akci a vsechno mame pekne projite 😉 Na me nejvic zapusobili vsudepritomni holubi, kteri vyzrani od lidi tvori hejna a nejen, ze se neboji…ale sedaji si na lidi, co jim chteji neco dat a doslova jim to klovou z rukou….dost nechutny a desivy…brrrr

Kdyz jsme si to tak hezky prosli, nasedli jsme do busu a frrr na letiste…tam pres security kontrolu, kterou Italove pekne odflakli 🙂 a ted uz jsme nad Italii a letime do Rima.

Toz se zatim mejte…dalsi blog bude az z Thajska…snad se mi to nejak podari prezit v letadle a sepisu to 😉

Kuba

Komentáře

komentářů

Napsat komentář