7.1.2016 – Sigyria (lvi hora, pidurangala…)

Dobry vecer z carokraneho ubytovani na kraji mesta Dambula. Dnes spime podruhe v tomto miste a az na cvakajici vetrak to tu je fakt fajn. Pan domaci se o nas krasne stara a z okna mame vyhled na zlateho budhu, takze se stihame vecer i rano pomodlit. Nevim teda uplne, jestli se mu libi nase popijeni, ale to je osud.

Vcera jsem zapomnel zminit jednu okolnost a to byla roztrzka mezi Michalem a mistni opickou. On to teda spis byl opicacek 🙂 Koupili jsme pro obetovani budhovi kyticku a opicakovi se taky moc libila, chtel ji obetovat sam a tak se na ni vrhnul, kdyz ji Michal nesl…skrabnul ho a Michal pomalu umira…snad ho vyleci dnesni davka alkoholu 😉 Vedle ale stal duchapritomny pan s destnikem a opicaka s nim hnal, co mu sila stacila. Tim jsme prisli na to, ze je dobre tu mit destnik. Plni nekolik funkci. Je pomerne dobry proti desti (prekvapive), da se pouzit na odhaneni psu a opic, jako slunecnik a v neposledni rade jako hul, pokud je dostatecne dlouhy. My jsme dnes jeden kazdy poridili a protoze je v barvach Sri Lanky, tak s nimi vypadame jeste vic jako tepli bratri 🙂 Nu coz, aspon nas nic neprejede.

Rano zacalo standartne probuzenim z mrakot a zanechanim batozin zde, jelikoz se sem budeme vracet vecer. Jeste tedy nevime, ze nam zustava tenhle pokoj, protoze nove prichozi si rozmysleli byti zde.

Tuktuk nas odvezl na nadrazi za 100RS a cestou nas standartne premlouval, abychom jeli s nim, ze autobus jede dlouho a ze zastavuje na zastavkach a ze tam budou dalsi lidi a ze smrdi a a a a … uz na to mame dve standartni odpovedi. 1. mame radi advanture 2. mozna zitra. Prijezd na autobusak tuktukar zhodnotil slovy…tady stoji autobus do Sigirie, ale neni tu…a vyznamne se na nas podival! … my na to, ze diky, ze prijede a sli jsme 🙂

Nez jsme si nakoupili jidlo, autobus byt zde. Chvilku cekacka…pak popojizdecka po meste a nabirani lidi…a uz jsme si to pelasili za 70RS do Sigirie.

Nutno rict, ze Sigirie je vlastne vesnicka vznikla pouze a jenom kvuli pametihodnostem, ktere zde jsou, takze tu necekejte zadny luxus, ale jen drbarnu na turisty. Vsechno je prizpusobeno prave turistum a je jim to dano nalezite znat v podobe vysokych cen. Prave proto jsme stale ubytovani v Dambule, protoze za nasich 11$ bychom se tu asi neubytovali.

Vstup k lvi skale stoji 4200RS, coz je zatim nejvic, co jsme videli. U vstupu jsme potkali Cechy, ktere uz zname z predesleho dne z ubytovani a se kterymi jsme dost poklabosili. Naproti lvi skale je druha hora, Pidurangala ke ktere se da dojet tuktukem, nebo dojit pesky. My zvolili pesi cestu a pekne se v tom vedru a dusnu z nocniho deste prosli a propotili tricka. Za cca 1.5km je vstup nahoru, ktery stoji 500RS. Jde se po schodech nahoru. Nase srdce a nohy pozvolna zacali umdlevat a pochopitelne jsme to doprovazeli prupovidkami o tom, jak se potime jako diva zver ap. To neuniklo usim lidi, kteri se vraceli ze shora a vice nez v 50% se ozvali zpatky ryzi cestinou a obcas jsme se dali i do reci (je tu proste Cechu jako …. ).

Na ceste byla sem tam opicka, sem tam pejsek a sem tam nejaky had 🙂 Nahore je k videni lezici budha a pozvolna se otevira krajina ve ktere je krasne videt prave lvi hora. Moc jsem nepochopil, proc lidi lezou na lvi horu, aby se z ni mohli za 4200RS podivat po okoli a nevideli vlastni horu. Spousta ale vi, ze jsou tam dve + nejake archeologicke vykopavky + dalsi pametihodnosti, takze ti s mladsima nohama to projdou za den cele. My jsme si dali vyhled na lvi horu, krany sestup v desti a dokonalou ryzi s kari v restauraci dole.

Behem cesty se k nam pridal pejsek, ktery nas pronasledoval az dolu k pate hory. Vzali jsme si tuktuka, ktery nechtel smlouvat o cene a proste trval na sve cene 350 s tim, ze ji dostane tak jako tak…takze jsme mu ty penize dali a nechali se odvest na hlavni silnici pod aktrakci do jiz zminene restaurace. Kolem ni v pravidelnych intervalech projizdel autobus s otevrenymi dvermi a to krokem…a nabiral lidi zpatky do Dambuli. Po zaplaceni jsme do jenoho takoveho nastoupili. Jeste predtim jsme ale zazili sok z toho, ze pes, ktery nas celou dobu pronasledoval na hore se objevil dole u restaurace a prisel si k nam lehnout…evidetne si nas adoptoval. Necheteli jsme mu dat nic k jidlu, jelikoz jsme se ho chteli zbavit. Tuhle ideu ale nemel Francouzsky par, ktery si koupil naproti susenky a zacal krmit nejen naseho, ale i asi 6 dalsich psu na miste. Pejsci si to rychle rekli, takze jich tam za par minul byla zhruba destika…Francouzum dosly susenky a chteli si jit dat jidlo naproti do restaurace a za nima smecka psu…nepustili je tam 🙂 My jsme se tim ale zbavili psa naseho. Vrele tedy nedoporucuji tu cokoliv krmit 🙂

Pri jidle kolem nas prosel slon, ktery je tu mistni aktrakci a lide se na nem nechaji vozit a za dalsich par minul proslo stado koz vedene kozlem, bez majitele. Kdyz kozy ubytoval (kozel), vratil se zpatky na silnici a zacal zebrat v jednotlivych restauracich. Byl pozdeji vyhnan kameny od jednoho z cisniku. Maji tu opravdu veselo 😉

Autobus nas (ted jiz za 80RS) odvezl zpatky do Dambuli,kde jsme si poridili pasek do kalhot, aby mi porad nepadali a destniky v jiz zminenych Srilanckych barvach. Protoze docela huste prselo, sli jsme s destniky po ulici a obdivovali zdejsi krasy. Nas cil byl Arak, coz je mistni palenka z kokosu a protoze nam pozvolna dochazi Whisky,je treba doplnit zasoby. Z pruvodcu vime, ze to tu s tim alkoholem neni uplne jednoduche a ze jsou zde tzv. wine shopy. Ptame se v jednom obchodu, kde mame koupit Arak a je nam receno, ze mame jit 200m doprava a po leve strane bude nejaky nazev, ktery si uz nepamatuju – nebylo tam nic takoveho…po dalsich 100m se ptame znovu, je to pry za dalsich 100m..a tak to slo, az jsme usli jarni 2km. Nakonec jsme se odhodlali jit do foodshopu na ktery jsme narazili a koupili nanuk. Pri placeni mel pan u kasy dve piva! Zbystrili jsme a zeptali se mistniho prodavace, kde se to da koupit! on ukazal na dvere u vchodu nad kterym byl napis lihoviny nahoru…u vchodu stal policista, ale nakonec nas pustil nahoru. Nahore bylo vydejni, zamrizovane okno za kterym byl nepreberny vyber alkoholu. Na tabuli vedle byl rozpis vsech druhu Araku s cenami. Vybiram jeden za 1270RS a MIchal jiny za 1000RS. Pozdeji zjistujeme, ze muj ma 33% alkoholu a jeho jen 28%. Na lahvi je vytistena „spravna“ cena, ktera je u meho 1100 a u Michaoveho 890RS, tedy s nejaou prirazkou.

Cesta zpet uz je jen otazkou spravneho vyberu tuktuka a za 200RS se dostavame zpatky k hotelu.

Jeste vecere, kterou jsme si dnes naordinovali v nejake z mistnich restauraci, ale zjistujeme, ze vsem doslo kari, takze se vydavame dal k mestu, abychom objevili Cinskou restauraci vedenou Srilancanem s neobviklym cinskym jidlem ala Sri Lanka. Bylo to vicemene rizoto s kurecim masem (moc dobre) s nejakymi omackami a chilli.

A to je pro dnesek vse pratele…jdeme provest desinfekci a spanek, jelikoz ten dnesni vystup byl narocny! 🙂

Kuba a Michal

Komentáře

komentářů

Napsat komentář